Renault beschuldigd van fraude emissie

Franse anti-fraude-autoriteiten beschuldigen volgens lokale media autobouwer Renault van ‘strategisch bedrog’ bij emissietests. Doel zou zijn om bij de toelating van nieuwe voertuigen de resultaten te vervalsen.

De krant Libération citeert uit een document dat vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken hebben overhandigd aan justitie. Daarbovenop komen beschuldigende uitlatingen van ex-Renault-medewerkers. De gewraakte praktijken zouden volgens het voormalige personeel terugvoeren tot 1990.

Net als eerder gebeurde bij Volkswagen in de VS constateren nu ook de Franse autoriteiten grote verschillen tussen de emissiewaardes onder testomstandigheden en op de openbare weg. In het geval van de Captur zou de CO2-norm zijn overschreden met 377 procent. Het dagblad citeert uit de bevindingen van de onderzoekers dat “dit grote gat doet vermoeden dat fraude-apparatuur is aangebracht, om de uitstoot van stikstof te reduceren tot onder de specifieke criteria van de toelatingstest.”

In een reactie zegt de autofabrikant niet tegen Europese of nationale toelatingsregels te hebben gezondigd. “De voertuigen van Renault zijn niet voorzien van sjoemelsoftware.” Sinds januari houden Franse gerechtelijke onderzoekers zich bezig met de verdenking.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *