Revolutie autobranche aanstaande

Vanaf 2035 zullen alle nieuw verkochte personenauto’s een elektrische aandrijving hebben. Verbrandingsmotoren en benzinepompen maken plaats voor accu’s, brandstofcellen, laadpalen en waterstoftankstations. Dit zal leiden tot een enorme revolutie binnen de autobranche.

In het Europese Green eMotion project heeft het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) specifiek onderzocht wat er nodig is voor een grootschalige uitrol van batterij-elektrische auto’s. “Er moet een infrastructuur zijn waarbij auto’s overal in Europa kunnen laden. Het elektriciteitsnet moet het aankunnen, mensen moeten een elektrische auto willen kopen en de beleidsmakers moeten dezelfde doelen nastreven”, aldus onderzoekers Hilke Rösler en Hein de Wilde van ECN.

De zestig procent CO2-reductie die de EU in 2050 oplegt aan de gehele transportsector zorgt de komende decennia voor een revolutie in de autowereld. Om deze transitie mogelijk te maken zijn een aantal topprioriteiten geïdentificeerd. Omdat niet iedereen in een eigen garage of parkeerplaats kan laden, is publiek toegankelijke laadinfrastructuur nodig. Exploitatie hiervan is echter nog niet rendabel. Subsidies kunnen vroege investeerders over de streep te trekken.

Slimme locaties

Daarnaast moet worden gezocht naar slimme locaties, zoals bij benzinestations of winkelcentra, waar dienstverlening kan worden gecombineerd om de businessmodellen te helpen ontwikkelen. Daarnaast zou bij nieuwbouw nu al rekening gehouden moeten worden met elektrisch rijden, bijvoorbeeld door aanleg van leidingen of aansluitingen voor laadpunten in parkeergarages bij wooncomplexen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *