Ruim kwart momentsleutels niet goed afgesteld

Uit onderzoek van certificeringsorganisatie Dekra blijkt dat meer dan een kwart van de momentsleutels, die garagebedrijven gebruiken, een grotere afwijking heeft dan is toegestaan.

De experts van Dekra kalibreren per jaar meer dan 50.000 momentsleutels. Gedurende een maand werd de kalibratie van ongeveer 4.500 momentsleutels in Duitse autowerkplaatsen, door middel van een steekproef, geanalyseerd. De afwijking van de geteste gereedschappen overschreed bij 28 procent van de geïnspecteerde werkplaatsen de limiet. Bij een vijfde van de probleemgevallen bleek opnieuw afstellen niet voldoende en moesten de sleutels zelfs direct gerepareerd worden.

“Wanneer onze inspecteurs een werkplaats voor het eerst bezoeken, komt het tot 75 procent van de gevallen voor dat de momentsleutels niet correct zijn afgesteld”, zegt Gerd Neumann van Dekra. “Er is weliswaar geen wettelijke verplichting tot het controleren van momentsleutels, toch hanteren veel gereedschapsfabrikanten en -importeurs duidelijke voorschriften voor het kalibreren. Wanneer een momentsleutel op twee tot drie voertuigen per dag wordt gebruikt, dan moet deze na honderd dagen worden gekalibreerd.”

Momentsleutels worden niet alleen voor de wielen gebruikt maar ook het vastzetten van ruitenwisserarmen, bougies of schroeven voor het oliereservoir. “Een onjuist geschroefde verbinding kan ernstige schade aanrichten en daardoor meer kosten dan het kalibreren”, legt Neumann uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *