Schadelast autodiefstal explodeert

Hoewel het aantal voertuigdiefstallen in Nederland sinds 1995 is gehalveerd, explodeert de schadelast de laatste jaren. In 2011 bedroeg de schade 38 miljoen euro, in 2013 was dat maar liefst 98 miljoen. Dat stelt Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) .

In de stichting zijn drie voormalige initiatieven om voertuigcriminaliteit tegen te gaan vertegenwoordigd. Wouter Verkerk van VbV: “In 2005 zijn zij samengegaan in het VbV om samen de schadelast te reduceren en te beheersen. En om een hoop ellende voor autobezitters te voorkomen. Dat doen we onder meer door in te zetten op het voorkomen van diefstal. Bijvoorbeeld door fabrikanten te wijzen op beveiliging van auto’s. Er zijn uiterst professionele bendes actief. Daardoor is het niet meer de vraag of de beveiliging van een auto gekraakt wordt, maar wanneer. De fabrikant moet dus voortdurend vooruitkijken een oplossing hebben zodra die nodig is.”

In de toekomst hoopt Verkerk dat de partijen nog meer informatie gaan delen dan nu al gebeurt. Ook om het nieuwe type criminaliteit tegen te gaan. “De joyriders hebben we goed onder controle, nu de professionele bendes nog, die relatief jonge auto’s stelen. Daardoor is de schadelast zo gestegen.” Om de aanpak te verbeteren, tekenen onder meer VbV, het ministerie van Veiligheid en Justitie, RDW, Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en stichting Verzekeringsbureau voertuigcriminaliteit een convenant waarin zij afspreken voertuigdiefstal binnen twee uur te registreren. “Zodat Nederland niet meer te boek staat als ‘leuk exportland’ waar je gemakkelijk wat auto’s kunt weghalen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.