Schultz wil motorhelm voor e-bikers

Minister Schultz heeft het plan opgevat om vanaf 2017 een motorhelm voor high speed e-bikers te verplichten. Deze e-bikes gaan maximaal 45 kilometer per uur en worden gezien als hét alternatief voor de auto in het korte woon-werkverkeer.

Dat besluit is een brug te ver, vindt Bovag; het is simpelweg onpraktisch, past niet bij de Nederlandse fietscultuur, schrikt mensen af en werkt misbruik in de hand. Een verplichte fietshelm volstaat volgens de belangenorganisatie.

Vanaf 2017 wordt de high speed e-bike, ook wel speed pedelec genoemd, in Europees verband formeel aangemerkt als een bromfiets. Brom- en motorfietshelmen moeten voldoen aan de Europese norm ECE 2205; voor fietshelmen geldt de norm EN 1078. Het verschil tussen beide is eenvoudig waar te nemen: een motorhelm is log en zwaar, al dan niet met een vizier en met bescherming voor de kin, terwijl de gemiddelde fietshelm licht en luchtig is. Binnen de kaders van het Europese besluit om de nieuwe snelle e-bikes als bromfiets aan te merken, heeft het ministerie van I&M de vrijheid om al dan niet aanvullende eisen te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *