Silica-onderzoek Goodyear in de ruimte

Vijftig jaar na de eerste maanlanding start bandenfabrikant Goodyear een speciaal ruimte-onderzoek naar silica, één van de bouwstenen van banden. Goodyear-banden lieten als eerste een bandenspoor op de maan achter.

Al sinds de jaren vijftig en zestig werkt Goodyear intensief samen met ruimtepioniers om de grootste mobiliteitsuitdagingen aan te gaan en innovatie te stimuleren.

Goodyear werkt samen met het ISS U.S. National Laboratory aan een uniek experiment waarmee het bandenmerk onderzoek doet naar de binding van silicadeeltjes in de microzwaartekrachtomgeving van het ISS (International Space Station). Silica wordt steeds meer toegepast in banden om de prestaties ervan verder te verbeteren. De onderzoekers van Goodyear willen met dit experiment bepalen of nieuwe toepassingen van silica kunnen worden ingezet voor nog betere banden.

Astronauten aan boord van het ISS gaan het experiment in een microzwaartekrachtomgeving uitvoeren, terwijl de Goodyear-onderzoekers experimenteren in eigen laboratoria op aarde. Wanneer de ruimtemissie op aarde is teruggekeerd, gaan Goodyear en het ISS U.S. National Laboratory de resultaten vergelijken.

Apollo 11 maanmissie

Goodyear werkt al sinds 1969 mee aan ruimtemissies. Een mijlpaal is de samenwerking met NASA bij de iconische maanlanding op 20 juli, nu vijftig jaar geleden. Zo was de lanceerinstallatie voorzien van Goodyear-remmen en hielp een speciaal systeem van Goodyear de motor bij het circuleren van stik-, zuur- en waterstof. Ook het raamframe van de commandomodule en het paneel waarop de landingsintrumenten waren gemonteerd, kwamen uit de koker van Goodyear. Apollo 11 landde in de oceaan op geavanceerde, door Goodyear ontwikkelde drijfelementen, waardoor de bemanning het toestel veilig kon verlaten.

Apollo 14

Een andere mijlpaal is de participatie van Goodyear in de Apollo 14 ruimtemissie. In 1969 startte het bandenmerk een samenwerking met NASA om speciale non-pneumatische banden te ontwikkelen voor het voertuig dat twee jaar later de eerste meters op de maan maakte. De Modularized Equipment Transporter (MET), een tweewielig wagentje, werd gebruikt om apparatuur en monsters te vervoeren die werden verzameld door de astronauten van Apollo 14. Om de MET zo makkelijk mogelijk door de zachte maandgrond en over de rotsen te kunnen trekken, waren de Goodyear-banden gemaakt van extra zacht rubber en voorzien van speciale, met stikstof gevulde binnenbanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *