Snelheidsbegrenzer vanaf 2024 verplicht

Een van de rijhulpsystemen die vanaf 2024 verplicht zijn in alle nieuwe auto’s is de snelheidsbegrenzer. Een artikel hierover op Een Vandaag leidde tot enkele, op zijn minst suggestieve Kamervragen van PVV-Kamerlid Barry Madlener.

Hij zit nu al op de meeste auto’s met cruise-control, een knop waarmee de auto niet boven een zelfgekozen snelheid kan komen, hoe diep je het gaspedaal ook indrukt. Vanaf 2022 is zo’n systeem verplicht op alle nieuwe voertuigtypen en vanaf 2024 op alle nieuwe voertuigen, als onderdeel van een heel pakket aan ADAS (rijhulpsystemen) dat dan verplicht is in nieuwe auto’s.

Suggestief

Kamervragen van Barry Madlener suggereren dat dit systeem een vooraf ingebouwd systeem is, waardoor bestuurders niet harder zouden kunnen als ze dat willen. Volgens Madlener zou een dergelijk systeem voor gevaarlijke situaties op de weg kunnen zorgen, bijvoorbeeld bij inhaalmanoeuvres, en bovendien vrijheidsbeperkend zijn.

In de beantwoording van de vragen laat minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga weten dat het een rijhulpsysteem betreft dat naar believen kan worden in- en uitgeschakeld, en dat ervoor zorgt dat mensen minder vaak (onbewust) te hard rijden.

Op de vraag van Madlener: “Wanneer stopt u met het van de weg jagen van de automobilist, aangezien deze regering dat de afgelopen jaren steeds heeft geprobeerd?”, antwoordt de minister kortaf: “Hier is geen sprake van.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

2 reacties op “Snelheidsbegrenzer vanaf 2024 verplicht

 • 2 juni 2021 om 19:05
  Permalink

  Ook een verplicht aansluitpunt voor een alcoholslot, en wat ze er niet bij zeggen is net zoals dat je je gordels niet om hebt in de auto, ze willen dit ook voor als u te hard rijd, ze willen dus dat ook al staat het systeem uit u als bestuurder duidelijk te horen krijgt dat u te hard rijd. Of ze dit nog steeds gaan doorvoeren is mij echter onbekend. Wat wel vast staat is dat al deze nieuwe autos een zwarte doos ingebouwd krijgen die een crash en de gegevens ervan opslaat.

  Beantwoorden
 • 3 juni 2021 om 10:07
  Permalink

  Dit artikel is onjuist. Er komt géén verplichte snelheidsbegrenzer in auto’s. Wel wordt een ‘intelligente snelheidsondesteuning’, ook wel aangeduid als ‘ISA’, verplicht. Vanaf 6 juli 2022 voor nieuwe voertuigtypen en vanaf 7 juli 2024 voor alle nieuwe voertuigen.
  Dit systeem geeft alléén maar aan wat de lokale snelheidslimiet is en een waarschuwingssignaal wanneer die limiet overschreden wordt.
  Fabrikanten mogen vrijwillig een uitschakelbare begrenzer hierin opnemen.
  Zie EU Verordening 2019/2144.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *