Spaanse APK voor Nederlandse voertuigen

Eigenaren van Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 hun voertuigen in Spanje APK laten keuren. Het betreft een proef van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waaraan een aantal Spaanse bedrijven meedoet.

De mogelijkheid om een APK in Spanje te laten uitvoeren, bespaart Nederlandse burgers en bedrijven een retourreis naar Nederland. Men kan in Barcelona terecht bij Certio, in Alicante en Benidorm bij Applus Uteuve, in Marbella, Motril en Sevilla is dat bij ITV Veiasa. De betreffende bedrijven zijn te herkennen aan het RDW-erkenningsschild, zoals dat ook bij Nederlandse bedrijven hangt. Goedgekeurde voertuigen krijgen een Nederlands keuringsrapport. De Spaanse keurmeester meldt het gekeurde voertuig af in het Nederlandse voertuigregister.

Looptijd experiment

Het Spaanse experiment heeft een looptijd van maximaal zes jaar. Na de eerste twee jaar vindt een tussenevaluatie plaats. Als blijkt dat het experiment succesvol is, bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Milieu of ook in andere Europese landen Nederlandse voertuigen een APK kunnen ondergaan.

Bovag

Branchevereniging Bovag is alleen voorstander van een verdere uitrol van in het buitenland laten keuren als buitenlandse auto’s ook in Nederland gekeurd mogen worden. De proef, waarbij de Spaanse keuringsstations een RDW-erkenning krijgen om volgens Nederlandse voorwaarden een in Nederland geregistreerd voertuig te keuren, vindt Bovag een stap in de goede richting.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *