Statijd loopt op met lengte van auto

Occasions lijken soms wel beursgenoteerde aandelen: je bent voor je het weet publiekslieveling af. Onbetwiste nummer één is de Up met 29 stadagen, terwijl een Seat Cordoba er 138 dagen voor nodig heeft om aan de m/v te komen.

Dat is toch zo’n beetje twee keer het gemiddelde dat op 68 dagen ligt. Tenminste, uitgaande van auto’s tot tien jaar oud en op basis van een analyse over het laatste kwartaal van 2013 middels VWE Trendweb. Ook zijn auto’s waarvan er minder dan 75 exemplaren zijn verkocht buiten deze analyse gehouden omdat het het beeld te veel zou vertroebelen.

Top vijf

Opvallend is dat in de top vijf met de kortste statijden drie zussen staan. De nummers vier en vijf zijn respectievelijk de Skoda Citigo en de Seat Mii. Deze varianten op het thema Up staan echter 40 en 42 dagen gemiddeld. Dat klein daarom nog geen garantie vormt voor een goede omloopsnelheid laat Toyota zien met de IQ die gemiddeld 111 dagen staat. Toyota heeft geen typen in de top tien met kortste statijden, maar wel nog een type dat vergelijkbaar scoort als een IQ en dat is de Avensis, grote sedans zijn nu eenmaal lastig. Mazda scoort met de 6, het oude type vanzelfsprekend, vergelijkbare waarden. Kia weet als enige merk de top drie van beide uiteinden te bereiken: de Ceed Sportwagen vliegt al na 38 dagen weer weg, terwijl de Cerato 116 dagen vergt.

Analyse

Naast de eerder genoemde top vijf is er ook nog een top tien van modellen met de kortste en langste statijd beschikbaar, net als een analyse op merkniveau. Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine nummer twee van dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *