Stichting daagt Tesla Nederland voor de rechter

De stichting Tesla Claim bereidt een rechtszaak voor tegen Tesla Nederland namens de vele Tesla-rijders in Nederland die problemen ervaren met hun Tesla en daar bij de fabrikant onvoldoende compensatie voor vinden.

De zaak die de stichting bij de rechter aanhangig wil maken, is tweeledig. Enerzijds zijn er gebreken die al bij het begin van het gebruik aanwezig waren. Aan de andere kant wil de stichting ook compensatie voor service die niet of veel te laat geleverd wordt. Secretaris, persvoorlichter en een van de drie initiatiefnemers van de stichting, Sieger Suurbier: “Je moet een gebrek aanmelden bij Tesla en dan kun je, vaak pas na een maand of een paar maanden, terecht bij een servicepunt. En als zich ondertussen een ander gebrek voordoet, wordt dat niet meteen meegenomen. Dan moet je daarvoor weer een aparte afspraak maken.”

Achteras

De lijst van geïnventariseerde klachten is lang. De geconstateerde gebreken zijn soms ook zeer ernstig. Sieger Suurbier: “Er is bijvoorbeeld het geval van een berijder van een Performance-model die in drie jaar tijd al acht achterassen versleten heeft. Tesla heeft in zijn correspondentie ook erkend dat ze dat onderdeel niet goed krijgen. Dat is toch vrij ernstig. Nu heeft zo’n auto ook behoorlijk wat vermogen, maar dan moet je als autofabrikant ook zorgen dat je daarvoor over het juiste materiaal beschikt.”

Aantallen

De stichting is, na een voorbereidingsperiode van een halfjaar, pas op 8 oktober officieel ingeschreven en heeft nu al zo’n honderd aanmeldingen binnen van ontevreden Tesla-rijders. Sieger Suurbier: “Vooraf hadden we erop gerekend dat we met honderd leden van de stichting wel een zaak zouden hebben op grond van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. Het ziet ernaar uit dat we dat makkelijk gaan halen, dus hopen we op een zo groot mogelijk aantal.”

Taxi-Tesla’s

Onlangs kregen vier taxichauffeurs op Schiphol van de rechter ongelijk bij hun zaak die ze tegen Tesla hadden aangespannen. Wat zegt dat over de kans op succes voor de stichting Tesla Claim? Sieger Suurbier: “Dat was wel een heel specifieke zaak, die ik overigens niet tot in detail ken. Maar het ging om gebreken die nog na de garantietermijn vielen. Bovendien was er bij die Tesla’s sprake van extreem gebruik, dus die zaak is eigenlijk niet goed te vergelijken met de zaak die wij nu willen voeren.”

Mocht de stichting met Tesla Nederland tot een schikking komen, dan is die van toepassing op alle Tesla-rijders in Nederland.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3420 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.