Superzuinige auto’s in 2021 verplicht

1 op 25. Dat is het verbruik van een nieuwe auto in 2021. De EU heeft dinsdag de CO2-norm bekrachtigd. Auto’s mogen vanaf 2021 nog maar 3,9 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken. Daarmee wordt Europa het schoonste jongetje van de klas.

Het heeft jaren geduurd voordat het nieuwe CO2-akkoord er door was. Vooral Duitsland zette de hakken in het zand omdat het meer tijd wilde voor zijn auto-industrie die met name grote, veel verbruikende, wagens produceert.

De nieuwe norm moet niet alleen het milieu gaan helpen. Ook de autobezitter gaat er flink zijn voordeel mee doen. Gemiddeld kan hij per jaar 465 euro aan brandstof besparen.

Trucs

De EU heeft gisteren mede bepaald dat brandstoftests vanaf 2017 gegarandeerd realistisch moeten zijn. Nu is het vaak zo dat autofabrikanten om een zo laag mogelijk brandstofverbruik in de boeken te krijgen allerlei trucs uithalen.

Zo zetten ze een vederlichte chauffeur in, rijden op een speciaal gasmengsel in de banden, strippen alles aan de auto wat de luchtweerstand kan beïnvloeden en houden hun tests vaak op spiegelglad asfalt. Daar komt dus in 2017 definitief een einde aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.