Swieringa koopt Automaterialen Jan de Vos

De Friese Group Auto-grossier Automaterialen Jan de Vos, met vestigingen in Heerenveen, Drachten en Sneek, is per 20 april overgenomen door Swieringa Automaterialen. De nieuwe, in Gorredijk gevestigde eigenaar zet daar zijn API-lidmaatschap voort. De overgenomen vestigingen blijven aangesloten bij Group Auto.

Swieringa Automaterialen levert vanuit Gorredijk banden, slijtdelen en gereedschappen aan garagebedrijven. Aan de voorzijde van het pand bevinden zich een accessoiresshop voor particuliere klanten en een b2b-werkplaats voor diagnose, tuning en specialistisch inbouwwerk van onder meer carkits, navigatie- en ritregistratiesystemen. Eigenaar Erik Swieringa en zijn partner Hester willen deze expertise ook gaan aanbieden in de drie verworven locaties.

Continuïteit

Swieringa Automaterialen bestaat al meer dan dertig jaar en geniet een goede reputatie in de regio. De overname moet het bedrijf meer volume en grip op de regionale markt opleveren. Aan de tien medewerkers op de loonlijst worden nu alle acht van Automaterialen Jan de Vos toegevoegd. Zij blijven werkzaam op ‘hun’ vestigingen. “De continuïteit voor mijn personeel was prioriteit nummer één”, zegt ex-eigenaar Jan-Roelof de Vos (tweede generatie). “Sommigen hadden een dienstverband van meer dan twintig jaar.” De Vos trekt zich volledig terug uit de automotive branche, waarin hij 33 jaar actief was. Hij erkent dat de verkoop niet uit luxe was. “Er moest wel wat gebeuren.” Met name de crisisjaren en de sterke concurrentie in de Friese regio van andere grossiers knabbelden stevig aan het marktaandeel. Voor de ontstane schulden is de afgelopen tijd een regeling met belanghebbenden tot stand gebracht. De leden van Group Auto, API, andere leveranciers en klanten zijn afgelopen vrijdag geïnformeerd.

Ondernemerschap

Directeur Freek Blekxtoon van Group Auto Nederland zegt blij te zijn met de nieuwe situatie. “Wij hebben de toezegging dat het lidmaatschap wordt voortgezet. Ook voor de CarXpert-leden in de regio is dat belangrijk. Daarnaast heeft Erik Swieringa bewezen voor eigen rekening en risico een bedrijf te kunnen opbouwen. Zijn verworven locaties krijgen een injectie op het gebied van ondernemerschap.” Ook Doyen Auto-directeur Marcel Streppel looft het API-lid Swieringa, die hij typeert als “superloyaal. Ze voelen zich thuis bij ons.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †