Tandwielloze versnellingsbak moet revolutie inluiden

Vier Nederlandse ontwerpers hebben een versnellingsbak zonder tandwielen ontwikkeld. Het zogeheten Controlled Rotation System (CRS) zou een revolutie moeten ontketenen in de auto-industrie.

Vergeleken met traditionele transmissies heeft het CRS een eenvoudig ontwerp, is onderhoudsvrij, heeft geen smeermiddelen nodig en bespaart brandstof omdat het ontbreekt aan wrijving tussen de tandwielen. Het systeem heeft geen tandwielen, maar maakt gebruik van twee schijven die worden aangedreven door een sterke band.

De uitvinders uit de regio Eindhoven verwachten dat de nieuwe transmissie in de auto-industrie een enorme verandering teweeg zal brengen. De nieuwe transmissie kan worden toegepast in auto’s maar ook in schepen, motoren of allerlei machines.

“Deze innovatie past perfect in een groene economie. Het is makkelijker, compacter en goedkoper te assembleren. De techniek is volledig verschillend in vergelijking met de traditionele versnellingsbak die dateert uit de 19e eeuw. Daarom kun je het revolutionair noemen”, aldus de ontwerpers.

Ze stellen bovendien dat hun systeem niet kan worden vergeleken met bestaande CVT systemen. Om hun ideeën en technieken verder te ontwikkelen hebben ze het CRS gepatenteerd en een bedrijf opgericht onder de naam Parts Services Holland Ltd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *