Tientallen overtredingen bij autobedrijven

Bij een grote controle van politie, Stedin, de Belastingdienst en gemeenteambtenaren zijn in maart tientallen overtredingen geconstateerd bij 21 autobedrijven in Nieuwegein, Houten en Vianen.

Dat RTV Utrecht op zijn website. Het zou slecht gesteld zijn met de brandveiligheid van verschillende bedrijven. Ook werden gestolen auto-onderdelen aangeboden en is een drugslab in opbouw opgerold.

Chemische stoffen

RTV Utrecht schrijft bijvoorbeeld over een loods bij een bedrijf in Houten waar een grote hoeveelheid gevaarlijke chemische stoffen werd gevonden. “In het pand bleek ook een illegale woonruimte te zijn gebouwd”, citeert RTV Utrecht burgemeester Wouter de Jong van Houten. “De man die er aan het werk was verzette zich in eerste instantie tegen de controle. Hij bleek nog een straf van zeventig dagen uit te hebben staan. Het pand heb ik in ieder geval gesloten totdat de chemische stoffen zijn verwijderd. De man zit vast.”

Kentekenplaten

In Houten werden in totaal zo’n vijftig overtredingen geteld. Over een doos met Poolse kentekenplaten en een motorblok uit een gestolen auto, die bij een bedrijf in Vianen werden aangetroffen, zegt burgemeester Wim Groeneweg tegen RTV Utrecht: “Er kwam geen duidelijk antwoord wat de spullen daar deden. Het verzamelen van kentekenplaatsen is niet verboden, maar het is wel een signaal dat we moeten opletten. De politie is nu bezig met verder onderzoek.”

Verhoogd risico

Dat het onderzoek zich richtte tegen autobedrijven is niet toevallig, legt burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein uit. “We hebben specifiek voor autobedrijven gekozen omdat die een verhoogd risico lopen bij criminele activiteiten betrokken te raken of daarvoor worden gebruikt. Het is niet zo dat we deze bedrijven specifiek op het oog hadden.” De bedrijven die in overtreding waren, krijgen enige tijd om de gebreken te verhelpen. Als bij een nieuwe controle weer ongeregeldheden worden aangetroffen, volgen sancties.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters