Toeleveranciers NL schrappen duizenden banen

De malaise in de Duitse auto-industrie gaat niet voorbij aan de Nederlandse toeleveranciers. Tot nu toe zijn volgens het FD enkele duizenden banen geschrapt als direct gevolg van de problemen bij onze oosterburen.

Deze industriële opdrachtgevers bepalen voor 44% de omzet van Nederlandse productiebedrijven. Achteruitgang bij partijen als Volkswagen, BMW en Daimler hebben daardoor vrijwel direct consequenties voor de maakindustrie in ons land.

Ook andere economische factoren zorgen ervoor dat het beeld voor de nabije toekomst evenmin rooskleurig oogt. Zo is er de dalende autoverkoop in China – jarenlang een belangrijke groeimotor voor de Duitse automerken. Ook Brexit, de steeds steviger wordende handelsperikelen tussen de VS en China en strengere emissienormen zetten de positie van toeleveranciers in toenemende mate onder druk.

VDL

In Nederland was het VDL dat eind 2018 als eerste partij maatregelen nam. In de Nedcar-fabriek werden duizend (tijdelijke) banen niet verlengd, als reactie op het besluit van opdrachtgever BMW om de productie in de Limburgse fabriek te beperken. Behalve met auto’s bouwen voor BMW is VDL ook actief met toelevering van onderdelen. Hoe de groeiende malaise in Duitsland uitpakt voor het Eindhovense bedrijf zal binnenkort blijken: dan publiceert VDL zijn halfjaarcijfers.

Uitzendkrachten

Andere voorbeelden van Nederlandse toeleveranciers die de economische tegenwind voelen zijn DAF (achthonderd banen geschrapt), Brabant Alucast (109 banen, overigens al in de zomer van 2018) en – vorige maand – schuifdakenfabrikant Inalfa uit Venray. Hier is een streep gezet door de werkplekken van 250 mensen. Apollo Vredestein meldde eind april dat het in Enschede afscheid neemt van zeventig uitzendkrachten. Het FD haalt verder nog een aantal automotive-divisies aan van Nederlandse bedrijven (Nedschroef, DSM, Aalberts, Kendrion, Hydratec, NXP) die de dalende autoverkoop aan den lijve ondervinden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *