Toeleveranciers zien toekomst somber in

De vooruitzichten voor automotive toeleveranciers zijn de afgelopen weken, als gevolg van de Covid-19-crisis, danig verslechterd. Dat meldt de Europese koepelorganisatie Clepa, waarin meer dan drieduizend toeleverende bedrijven verenigd zijn, na een eigen onderzoek.

Clepa verzamelde de gegevens tussen 27 en 30 april, die vervolgens werden verwerkt door consultancybureau McKinsey.

Verslechterd

Uit het onderzoek bleek dat meer dan 90 procent van de toeleverende bedrijven over 2020 een omzetdaling verwachten van minstens 20 procent. In maart was dat nog maar 60 procent. Inmiddels verwacht 35 procent zelfs een daling van meer dan 30 procent.

De winstgevendheid staat nog meer onder druk. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht zelfs in 2020 verlies te zullen draaien. Drie van de vier bedrijven verwacht dat het langer dan een jaar gaat duren voordat ze van de crisis zijn hersteld. Vier weken geleden dachten de meeste nog dat die zes tot twaalf maanden zou gaan duren. Inmiddels denkt een derde van de respondenten dat herstel twee tot drie jaar zal duren.

Vernieuwen

Het wegvallen van de vraag en de relatief hoge, vaste lasten bij een aanvankelijk lage productie maakt dat Clepa aan overheden vraagt om initiatieven om de vraag naar nieuwe auto’s te stimuleren. Vooralsnog ziet 84 procent van de toeleverende bedrijven zich genoodzaakt om in kosten te snijden en 78 procent heeft personeel moeten ontslaan.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3427 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.