‘Touchscreen valt onder verbod smartphone’

De bediening van een centraal beeldscherm in een auto valt volgens een Duitse rechter juridisch onder het verbod om handmatig smartphones te gebruiken achter het stuur. De bekeurde eigenaar van een Tesla 3 die rijdend de ruitenwisser wilde instellen ging vergeefs in beroep.

Volgens de rechtbank van het district Karlsruhe is de bediening van een touchscreen potentieel afleidend. De blik van de bestuurder kan langere tijd niet gericht zijn op het verkeer. Daardoor kan de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar komen.

De Tesla-eigenaar probeerde in een regenbui de wisinterval handmatig aan te passen. Die handeling loopt bij de Model 3 niet met een stuurstengel maar via een submenu op het centrale display. De betreffende automobilist raakte daardoor afgeleid, belandde in de berm en beschadigde behalve de eigen auto ook diverse bomen en verkeersborden. Bij de eerste uitspraak in het proces dat volgde kreeg de eigenaar een rijverbod van een maand opgelegd en een boete van tweehonderd euro.

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter nu dat het touchscreen van een auto een elektronisch apparaat is met dezelfde bedieningsstatus als een smartphone. Juridisch gezien valt het daardoor onder het zogeheten ‘Handy-Verbot’ in Duitsland. Met welk doel de bestuurder het display aanraakt doet daarbij niet ter zake. Gebruik ervan mag blijkens de uitspraak alleen kortstondig gebeuren, rekening houdend met de situatie op de weg, het zicht en de weersomstandigheden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.