Toyota pick-up in trek bij IS

Ze komen in tal van propagandafilmpjes van Islamitische Staat voor: de vierwiel aangedreven Toyota pick-ups. En vaak zijn ze ook nog eens spiksplinternieuw. De Verenigde Staten willen nu uitleg van Toyota waarom er zoveel van deze wagens door terroristen worden gebruikt.

IS heeft de afgelopen jaren honderden Toyota’s verworven. Het gaat daarbij vooral om de modellen Hilux en Landcruiser. Ze worden in het veld gebruikt maar zijn vooral te zien bij de overwinningsparades van IS. De VS is een groot onderzoek gestart naar de financiële organisatie van IS maar ook de bevoorrading komt daarbij aan de orde. Toyota zegt volledig te willen meewerken aan het onderzoek maar heeft intussen ook geen idee waarom IS-strijders graag met hun wagens rondrijden.

Het is natuurlijk evident dat IS-strijders niet met dikke Mercedessen of grote Chevrolets willen rondrijden. Zij vertegenwoordigen immers de vijand en het kapitalisme. Maar Japan steunt de internationale coalitie tegen IS ook. Misschien maakt Toyota gewoon hele goede wagens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.