Vakantiestress

Het Wereldkampioenschap voetbal, de Tour de France en Wimbledon; de Nederlander is druk geweest met televisiekijken. Inmiddels is het gebeurd met het sportgeweld en begint het normale televisieseizoen weer. Bovendien hebben de meeste Nederlanders hun vakantie nu achter de rug, want de scholen zijn weer begonnen.

Kortom, weer business as usual. Het klantenproces, het overleg met de bank, uw inkoopperikelen, het budget opstellen voor 2011, de functioneringsgesprekken en de daarbij behorende stress van alle dag. Wist u dat de vakantiestress veel groter kan zijn dan de dagelijkse ? Dat het wellicht helemaal niet verstandig is om op vakantie te gaan?

Uit onderzoek van de Tilburgse en Rotterdamse universiteiten blijkt dat Nederlanders wel blij zijn dat ze weer op vakantie kunnen, maar niet blijer zijn als ze weer thuis komen. Een vergelijk tussen zij die wel en zij die niet op vakantie gingen maakte duidelijk dat vakantie niet direct een stressloos tijdverdrijf is. Wie eenmaal op zijn vakantieadres is gearriveerd (na overboekingen, lange wachtrijen, een verkeerd hotel of gewoon autopech) krijgt niet alleen zakelijke ontwenningsverschijnselen, maar wordt ‘geplaagd’ door muggen, Russen, allergieën, verlies en diefstal, ruziende kinderen en de tegenvallende ontvangst van de mobiel of Blackberry waardoor die e-mail (hoezo vakantie?) niet kon worden beantwoord. Kortom, de stress tijdens de welverdiende rustperiode is soms groter dan die op het werk.

Brits onderzoek geeft zelfs aan dat de eenmaal uitgeruste en op zijn honk teruggekeerde vakantieganger, na een dag op zijn werk weer helemaal meegaat in de stressvolle gang van zaken en zich daar soms ook nog beter bij voelt dan tijdens de vakantie. Allemaal onzin? Hoe vaak hoor je niet dat wanneer iemand met pensioen gaat, na een dag de collega’s al worden gemist? Mensen zijn werkdieren en die voelen zich happy in de vertrouwde omgeving van de zaak. Natuurlijk moet iedereen zijn rustperiode(s) nemen, even een week of 14 dagen het Zwitserleven-gevoel beleven. Dus als u uw volgende vakantie gaat inplannen, denk dan aan het voorgaande. Zorg dat u echt geniet van uw vakantie en ga goed voorbereid op reis.

Dat is overigens ook de tip voor een stressloze werkplaats. Goed voorbereid (kennis en apparatuur) en vooral een goede werkplaatsplanning. Geen stress in het bedrijfsproces. Dan haalt u meer uit uw werkplaats en zorgt u er voor dat uw werknemers veel liever aan de slag zijn dan op vakantie gaan. Doorwerken tot je 67ste of langer wellicht is dus eigenlijk iets wat we allemaal graag willen!

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *