Nedcar bouwt minder auto’s, maar winst blijft

Hoewel het aantal te bouwen auto’s bij VDL Nedcar lager ligt dan in 2018, is de fabriek in Born in het eerste halfjaar winstgevend geweest. Dat meldt de onderneming in een overzicht van de jongste financiële resultaten.

De omzet staat na twee kwartalen op 1620 miljoen euro. Dat was een jaar geleden 1882 miljoen euro. Vanwege emissienormen, mondiale handelsbetrekkingen en disruptieve ontwikkelingen beleeft de auto-industrie volgens VDL “een turbulente tijd. Doordat wij als onafhankelijk autobouwer meebewegen met marktontwikkelingen heeft dat uiteraard impact.”

Uitbreiden

Om de werkgelegenheid bij VDL Nedcar veilig te stellen (ongeveer 5600 mensen), praat de concernleiding met meerdere partijen die er mogelijk auto’s willen laten bouwen. Tegen die achtergrond zijn percelen rond het terrein aangekocht. Met de provincie Limburg is de bijbehorende planologische procedure gestart, om snel te kunnen schakelen mochten opdrachten van klanten Voor de Mini Cooper en de Mini Countryman heeft VDL’s partner BMW Group onlangs een JD Power Award ontvangen. Het tevredenheidsonderzoek van het Amerikaanse instituut is gebaseerd op inzichten van berijders. “Een geweldig compliment voor onze medewerkers”, aldus de fabrikant.

VDL Groep

De omzet van VDL Groep is tijdens het eerste halfjaar van 2019 uitgekomen op 2,9 miljard euro, 5 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2018. De winst steeg echter met 7 miljoen euro tot 76 miljoen. VDL noemt het feit dat er minder auto’s gebouwd zijn dan vorig jaar en de afnemende vraag in de halfgeleiderindustrie als belangrijkste oorzaken. Een belangrijke verklaring voor de gestegen winst is dat er meer projecten zijn afgerond.

“We zijn tevreden over het afgelopen halfjaar”, licht president-directeur Willem van der Leegte toe. “De omzet en het resultaat ontwikkelen zich conform verwachting. Op basis van sterke fundamenten, zoals onze orderportefeuille, blijven we vol vertrouwen. We zijn echter waakzaam op veranderingen op de korte termijn als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *