Veel tumult binnen autobranche in 2014

Onze online nieuwsvoorziening over het (bijna) afgelopen jaar is door de branche goed gevolgd. Iedere werkdag versturen we bijna 12.000 nieuwsbrieven het digitale automobiel-landschap van Nederland in en nog eens 9.000 naar onze Vlaamse en Waalse lezers. Binnen de Top 14 meest gelezen berichten van 2014, zijn er wel twee onderwerpen die overheersen: overnames en faillissementen.

2014 Is dan ook een jaar geweest waar dynamiek, tumult en ongeloof elkaar in de nieuwsberichten afwisselden. Wie in januari de huidige machtsverdeling tussen LKQ-Sator en Autobinck-PartsPoint zou hebben voorspeld, zou voor gek zijn verklaard. De veranderingen in de onderdelen distributieketen zijn groter dan ooit. En ook voor 2015 is het ‘makkelijk’ te voorspellen dat er nog het één en ander aan staat te komen.

Grote faillissementen – Pouw en Koops Furness – in dealerland kleurden het merkkanaal. In het laatste kwartaal waren er diverse Opel- en Ford-dealers die (zelfs vlak voor de kerstdagen) hun deuren moeten sluiten. Aan de overnamekant was het de Van Mossel Groep die regelmatig van zich liet horen. Door hen werd hier en daar de werkgelegenheid voor velen nog gered. In het laatste kwartaal van 2014 kwamen daar diverse andere dealergroepen klein en middelgroot bij. De netwerken van Opel, Ford en Hyundai moesten even slikken.

Veranderend landschap

In schadeland waren het de berichten van Achmea en Schadegarant, waarin zij aankondigden hun sturingsmodel aan te gaan passen, die veel lezers opleverden. Kortom, het is een jaar geweest waarin met name het veranderende landschap van de autobranche centraal stond.
En 2015 zal waarschijnlijk net zo’n dynamisch jaar op gaan leveren, want de piketpaaltjes zijn nog lang niet gezet.

Nog een paar dagen en de dagelijkse beslommeringen van 2015 zijn al weer gewoon. Dan moet u weer aan bak. De concurrentie slaapt niet, die zijn op zoek naar uw klanten. Proost u over twee dagen op een fantastisch nieuw business jaar, maar blijf alert op de competitie, want die gaan 2 januari ook weer voortvarend van start, moet u ook doen dus.

De Top 14 best gelezen van 2014

1. LKQ koopt Heuts, Slager, Cartal-Rijsbergen, Veam en Primaparts.                                               2. Autobinck koopt grossiers TC en Staadegaard.                                                                           3. Van Mossel enige optie voor Koops Furness.
4. Anwb hekelt universele garages.
5. Garagist overlijdt na bedrijfsongeval.
6. Koops Furness vraagt uitstel van betaling aan.
7. In memoriam Bert Heuts.
8. Lantinga verruilt Group Auto voor Vrooam.
9. Sator koopt Imbema-grossiers.
10. Goedkope banden vaak levensgevaarlijk.
11. Nieuwe Tesla na seconden in de prak.
12. Grootschalige fraude met oldtimers.
13. Achmea voert druk op in schadeherstel.
14. Vrouwengarage doorslaand succes in Parijs.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.