Verkoop dieselauto’s houdt stand

De verkoop van dieselpersonenauto’s in Europa heeft vorig jaar, ondanks de historisch lage personenautomarkt, opnieuw het hoge niveau weten te handhaven. In totaal werden 6,2 miljoen dieselauto’s aangeschaft, vergeleken met 6,5 miljoen in 2012.

Dat blijkt uit cijfers opgetekend door RAI Vereniging. Dit betekent dat 53,4 procent van alle in de EU verkochte personenauto’s in 2013 was uitgerust met een dieselmotor. Dat is weliswaar een fractie minder dan de 55,3 procent in 2012, maar daarbij moet worden aangetekend dat consumenten in economisch mindere tijden over het algemeen eerder kiezen voor goedkopere benzine-aangedreven alternatieven. In feite is dit dus nauwelijks gebeurd.

Tot de koplopers op dieselgebied behoren landen als Ierland (72,5 procent), Portugal (71,5 procent), Spanje (67,4 procent) en Frankrijk (67,0). Nederland, dat geen fiscaalvriendelijk dieselregime kent, sluit de ranglijst met 24,8 procent. Of de populariteit van diesels de komende periode stand houdt is de vraag. Mogelijk dat de invoering van de euro 6-norm, die vanaf 1 september 2014 voor nieuwe modellen gaat gelden en per 1 september 2015 voor alle nieuwe diesels geldt, de markt (vanwege hogere prijzen) onder druk zet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.