Verkopen plug-in hybrides ingestort

De nieuwverkoop van plug-in hybrides is in Nederland sterk gedaald, meldt VWE Automotive. Het aandeel in de totale afzet ging van 4,8% in 2016 naar 0,3% in de eerste twee maanden van dit jaar. Nog groter is het contrast met recordjaar 2015 (8,8%, bijna veertigduizend stuks).

De fiscale correctie van de bijtellingsregels – voor de meeste plug-ins van 7% naar 15% – had in 2016 al zijn uitwerking op de verkopen. Ondanks dat er meer plug-in modellen op de markt kwamen, daalde het aandeel binnen de nieuwverkoop. In de eerste twee maanden van 2017 zijn slechts 211 nieuwe plug-in hybrides geregistreerd, oftewel 0,3% van alle verkopen. De reden hiervoor is dat de bijtelling voor alle plug-in hybrides sinds 1 januari is verhoogd naar 22%, hetzelfde percentage dat geldt voor benzine- en dieselauto’s. Van veel plug-in modellen die in 2016 nog erg populair waren zijn dit jaar nog slechts enkele nieuwe auto’s geregistreerd. Wanneer de verkopen in de eerste twee maanden van 2017 worden vergeleken met de laatste twee maanden van 2016, is er bij de meeste modellen nog minder dan 1% van die aantallen over.

Duurste modellen

de-in-2017-meest-nieuwe-verkochte-auto_s-met-stekker
Bron: VWE Automotive
De modellen waar de terugval het kleinst blijft, zijn de zwaarste en duurste plug-in hybrides. Van de Mercedes-Benz S 500e en GLC 350e Plug-in Hybrid’s zijn er in de eerste twee maanden van dit jaar exact evenveel verkocht als in november en december 2016. Van de plug-in varianten van de Porsche Cayenne en Mercedes-Benz GLE stegen de verkopen zelfs. Een reden hiervoor is dat deze auto’s vorig jaar al in de 21% bijtellingsklasse vielen. De verhoging naar 22% in 2017 is in verhouding dus veel kleiner. Doordat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s (4%) dit jaar onveranderd is gebleven zijn de verkopen hiervan stabiel. Zowel in 2016 als in de eerste twee maanden van dit jaar is 1,1% van de nieuw verkochte personenauto’s volledig elektrisch. Daarmee is dit type auto in 2017 opeens populairder dan de plug-in hybride. Maar het laat ook zien dat de vraag niet massaal is verschoven van plug-in naar volledig elektrisch door de veranderde bijtelling. Het aandeel auto’s zonder stekker is gestegen van 94,1% over geheel 2016 naar 98,6% dit jaar. Dat de zes meest verkochte modellen met stekker allen volledig elektrische auto’s zijn, geeft aan hoe de markt in 2017 is veranderd. Opvallend is verder dat alle plug-in hybride modellen binnen deze top 10 SUV’s zijn. Twee derde van alle in 2017 verkochte plug-ins is een full-size SUV.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †