Verzekeraar beïnvloedt rijgedrag automobilist

Steeds meer verzekeraars gaan zich actief bemoeien met het rijgedrag van automobilisten. Dat kan in de vorm van een ‘blackbox’, rijvaardigheidstraining tot aan speciale apps. Rijdt de automobilist netjes dan wordt hij/zij hiervoor financieel gewaardeerd, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeraars zijn een bij uitstek geschikte partij om een bijdrage te leveren aan verkeersveiligheid. Door de schademeldingen die zij registreren hebben ze kennis van het aantal en type schades en inzicht in omstandigheden die gevaarlijk kunnen zijn voor weggebruikers – denk aan sneeuw of regen. Tegelijk kunnen ze verzekerden ‘beïnvloeden’, bijvoorbeeld door korting te geven op de premie als iemand lange tijd schadevrij rijdt.

Veel van de verzekeraars zetten de kennis die zij hebben in voor preventie. Zo geven onder meer Allianz, ZLM en ASR desgevraagd aan in nieuwsbrieven, op social media en via de website tips te geven voor veilig rijgedrag. Allianz benut daarbij ook de nieuwe technieken. Thom Mallant: “Wij bieden bijvoorbeeld ook een ‘WeatherSafe app’ aan. Gebruikers ontvangen dan waarschuwingen voor slecht en extreem weer. En we bieden meer apps die veilig rijden stimuleren.” Transportverzekeraar TVM werkt via een veiligheidsplan aan groter risicobewustzijn binnen organisaties. Vanuit dit plan organiseren zij ook de manifestatie ‘Ridders van de weg’ waarbij chauffeurs een onderscheiding kunnen krijgen voor schadevrij rijden.

ZLM zet vooral in op trainingen. Zo ondersteunt de maatschappij Trials, een eendaagse rijvaardigheidstraining voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar die in het bezit zijn van een rijbewijs B. Onderzoek toonde al aan dat deze groep minder brokken maakt dan jongeren die het programma niet hebben gevolgd. Het succes smaakt naar meer. Zo doet ZLM nu ook een pilot met een training voor rijden met een caravan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.