Vierseizoenenband blijft aandeel veroveren

Uit de alweer zevende Kwik-Fit Bandenmonitor blijkt dat het aandeel van de vierseizoenenband is toegenomen, voor het derde jaar op rij. Het wegdekaandeel van winterbanden is ook gegroeid. Kortom, in het winterbandenseizoen rolt de zomerband in zijn achteruit.

Ondanks dat het aandeel in het totaal nog relatief laag is, neemt het wegdekaandeel van de vierseizoenenband wederom toe: van 2,3 procent (2012) tot 5,3 procent in 2015. Het aandeel winterbanden steeg naar 37,1 procent, terwijl dat in 2012 nog 32,7 procent was. Het zijn dan ook de zomerbanden die aandeel inleveren. Tellen we de winter- en vierseizoenenbanden bij elkaar op, levert dat een gezamenlijk marktaandeel van 42,2 procent. Vorig jaar was dat 39,9 procent.

Wegdekaandeel

Het is opvallend dat de markt wederom wordt gedomineerd door een beperkt aantal bandenmerken. De ranglijst van de vierseizoenenbanden is kort in vergelijking met de zomer- en winterbanden. Er komen deze keer 21 merken voor. Nog maar twee merken die volop in beeld zijn. Vredestein en Goodyear vormen een stevige top twee met respectievelijk 29,7 en 21,2 procent; samen goed voor 50,8 procent van het wegdekaandeel bij de all weather banden.

Er werden 53 merken winterbanden genoteerd (top drie is goed voor 41,3 procent wegdekaandeel) en 85 merken zomerbanden. Bij de zomerbanden is de top drie goed is voor 43,2 procent. Bij de winterbanden bestaat de top drie uit Vredestein, Continental en Michelin. Bij de zomerbanden zijn het Continental, Michelin en Bridgestone.

Wanneer de marktaandelen worden gesplitst naar zomer- en winterbanden, veranderen de marktaandelen behoorlijk, evenals bij de vorige meting. Bij de winterbanden is ons nationale merk Vredestein weer de absolute marktleider. Op de tweede plek staat deze keer Continental (13,5 procent), die haar vorige derde plek nu aan Michelin (12,9 procent) heeft gegeven. Bij de zomerbanden staat Continental met 18,7 procent op de eerste plek, gevolgd door Michelin (17,4 procent) en Bridgestone (7,1 procent).

Op vrijdag 20 januari verschijnt Aftersales Magazine nummer drie van dit jaar, met daarin alle cijfers uit dit onderzoek.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.