Volkswagen in vrije val

De Duitse autofabrikant Volkswagen is in een enorme vrije val terechtgekomen door het omvangrijke dieselschandaal. Voor de derde dag op rij kelderde vandaag (woensdagochtend) het aandeel op de beurs. Deze keer met 7 procent. Maandag verloor het al 18,6 procent en dinsdag 19,8 procent. Zo is al meer 35 miljard euro in rook opgegaan.

VW heeft gesjoemeld met de emissiewaardes van zeker 11 miljoen diesels. Het autoconcern heeft software in deze auto’s geïnstalleerd die bij milieutests soms maar een fractie van de vervuilende stoffen uitstoten als ze op de weg doen. Ceo Martin Winterkorn doet er alles aan om het schip drijvende te houden. Zo zegt hij in een videoboodschap er alles aan te doen om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor deze fraude. Maar zijn woorden blijken amper effect te hebben en er wordt flink aan zijn stoelpoten gezaagd.

Het autoconcern heeft verder bekendgemaakt dat het tot nader order geen viercilinder dieselmodellen van de merken Volkswagen en Audi meer op de Amerikaanse markt zal brengen. Deze modellen beslaan zo’n 23 procent van de Amerikaanse verkoop voor Volkswagen; tussen januari en augustus dit jaar werden er zo’n 240.000 verkocht.

Meeslepen

Ondanks dat andere Duitse autobouwers als BMW en Daimler hebben aangegeven geen dubieuze software als die van VW te hebben gebruikt, worden zijn ook meegesleept in de vrije val en moeten aandeel inleveren. Ook de STOXX Europe 600, een index voor auto(-onderdeel)bedrijven, staat stevig in de min. Sinds maandag is 15 procent van de indexwaarde verdampt.

De affaire beperkt zich allang niet meer tot de VS zelf, nu in onder meer Europa, Azië en Australië diverse autoriteiten hebben laten weten het mogelijke geknoei van Volkswagen met dieselmotoren grondig te willen onderzoeken. Ook de Europese Commissie zal een nader onderzoek uitvoeren.

[responsive-video identifier=”U1jc9YcaeVg”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.