Volvo wil ongevalvrije auto

Volvo heeft zich ten doel gesteld om tegen 2020 auto’s te produceren waarmee vrijwel geen dodelijke of zwaargewonde verkeersslachtoffers kunnen vallen. Om dat te bewerkstelligen moeten auto’s zijn uitgerust met een netwerk waarmee informatie over de toestand van het wegdek en het verkeer kan worden uitgewisseld.

De Zweedse autobouwer Volvo Cars en de Zweedse en Noorse verkeersautoriteiten werken samen aan een project dat auto’s zal toelaten om informatie uit te wisselen over de toestand van het wegdek (zoals ijsplekken). De informatie zal gedeeld worden via een cloud-gebaseerd netwerk. De testvloot wordt uitgebreid naar 1.000 voertuigen. Het project zou goed op weg zijn om de technologie binnen enkele jaren beschikbaar te maken.

“Hoe meer informatie over het wegdek er kan gedeeld worden, hoe minder verrassingen. En wanneer je een auto bestuurt, dan zijn verrassingen hetgeen je het meest wil vermijden”, zegt Erik Israelsson van Volvo Cars in Het Nieuwsblad. “In dat opzicht hebben we een glad wegdek alarm ontwikkeld, dat bestuurders op de hoogte brengt van ijsplekken en dat bijdraagt tot het efficiënter maken van het winteronderhoud van de wegen.” Het glad wegdek alarm zal immers ook informatie doorsturen naar de wegbeheerders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.