Vrouwen rijden niet in het donker

Ruim veertig procent van de vrouwelijke automobilisten voelt zich in het donker onveilig op de weg, omdat ze slecht zien. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van Macuview. Een derde van alle vrouwen mijdt het rijden in het donker dan ook zoveel mogelijk.

Uit onderzoek blijkt nogal wat verschil te zitten tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten. Terwijl 41 procent van de vrouwen zich onzeker voelt door slecht zicht in het donker, geldt dat slechts voor 17 procent van de mannen. Niet voor niets mijden dan ook minder mannen het rijden in het donker; ‘slechts’ 13 procent, tegenover 34 procent van de vrouwen. Bijna zestig procent van de mannen en vrouwen die deelnamen aan het onderzoek, past de rijstijl aan in het donker. Waar het kan gebruiken ze groot licht of mistlampen, ook houden ze meer afstand of rijden ze langzamer.

Licht en donker

Overigens zegt twintig procent van alle automobilisten nooit problemen te ervaren tijdens het rijden in het donker.

Vooral vijftigplussers proberen zo min mogelijk te rijden in het donker. Als het goed is, moeten de ogen zich snel kunnen aanpassen aan wisselingen tussen licht en donker. Bij oudere mensen gaat dit vaker wat moeizaam. Soms hebben automobilisten baat bij het dragen van een bril met geel gekleurde glazen. De gekleurde glazen nemen de schittering van het licht weg en brengen de contouren van de weg beter in beeld. Tien procent van de automobilisten heeft zo’n bril.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.