VW-managers waarschuwden voor dieselgate

Binnen het Volkswagen-concern klonken vóór het uitbreken van dieselgate al waarschuwingen dat de manipulatie van emissiewaarden uit de hand begon te lopen.

Het waren juristen, controllers en motorontwikkelaars die sinds juli bij herhaling aan de bel trokken. Ze drongen aan op een crisisstrategie, nog voordat de Amerikaanse autoriteiten kwamen met hun onthulling (18 september 2015).

Dieselgate

Na onderzoek door Duitse media zou nu het openbaar ministerie in Braunschweig zijn gestoten op documenten van die strekking. Het gaat onder meer om interne e-mails. Zoals deze aan een huisjurist, met de opmerking dat Volkswagen “elke geloofwaardigheid bij de Amerikaanse autoriteiten heeft verloren.” Een hoge manager dringt in de zomer van 2015 aan op intern onderzoek en bijpraten van aandeelhouders. Verder meldt een jurist dat hij de bestuursleden persoonlijk had willen informeren over dieselgate maar niet aan het woord was gekomen.

Verrassing

Tot de groep ingewijden behoorde volgens de mediapublicaties destijds ook toenmalig topman Winterkorn. Dat de pogingen om achter de schermen met de VS-milieuoverheden een deal te sluiten mislukten – en juist uitmondden in een officiële bekendmaking – zou voor de VW-leiding een volledige verrassing en een “schokkende ervaring” zijn geweest. Die stellingname naar de buitenwacht was mede ingegeven door tactiek, met het oog op mogelijke financiële claims afkomstig van niet-geïnformeerde aandeelhouders.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †