Welke boordspanning wint het?

Het aantal elektronische systemen in een auto neemt toe, er zijn steeds meer niveaus van hybridisatie. Welke boordspanning past daarbij het beste? Blijft dat 12 volt, wordt het 48 volt, gaan we naar 96 volt of komt 400 tot 800 volt in aanmerking? Als er ergens consensus over bestaat, is dat het 12 volt-systeem zowel te beperkt als onmisbaar is.

“Voor elke toepassing is er een ideale boordspanning. Maar ergens moet je kiezen en
standaardiseren, anders krijg je wildgroei”, vindt Klaus Küpper van AVL List GmbH.
“12 volt blijft bestaan zolang er verbrandingsmotoren zijn. Het is betrouwbaar en
doorontwikkeld en biedt nog veel mogelijkheden. Zo kan een 12 volt elektromotor wellicht nauwelijks extra vermogen geven bij het optrekken, maar een 12 volt e-supercharger wel. Daarmee zijn goede resultaten mogelijk.”

AVL produceert en ontwerpt systemen voor aandrijflijnen voor de auto-industrie en ontwikkelt ook meet-, test- en simulatiemethoden, die voor het ontwerp van efficiënte en schone aandrijflijnen nodig zijn. Vandaar ook dat AVL het initiatief nam voor een groot congres, waarin de toekomst van aandrijflijnen werd besproken. Met als rode draad de spanning tussen de accupolen.

Naar aanleiding van dit congres publiceerde Aftersales Magazine een uitgebreide elektrificatiespecial. Aan het woord komen onder meer topmensen van BMW, Hyundai, Porsche, Renault-Nissan, Toyota en Valeo. Vraag deze vandaag nog en zonder kosten hier aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.