Winst op gebruikte auto’s lichtpuntje

De brutowinst op gebruikte auto’s is in het eerste kwartaal van dit jaar met 53,8 procent gestegen. Het is het enige lichtpuntje in een verder dalende markt. Dit blijkt uit de Bovag Branchebarometer. Het rendement van het dealerbedrijf in zijn algemeenheid is verder gedaald van 0,92 procent vorig jaar naar 0,44 procent.

Gelet op de teruglopende verkoop van nieuwe auto’s is het geen verrassing dat de omzet daarop is gedaald. De Bovag Branchebarometer wijst uit dat er een teruggang van 23,9 procent was ten opzichte van eerste kwartaal in 2012. De brutowinst op verkoop nieuw daalde met 21,5 procent.

De omzet op de verkoop gebruikt is daarentegen maar met 2,4 procent gedaald, terwijl de brutowinst op gebruikte auto’s juist met 53,8 procent is gestegen. De dealers vergrootten tevens hun marktaandeel in de verkoop van gebruikte auto’s aan particulieren; dit steeg van 29,7 procent naar 31,6 procent in het eerste kwartaal.

Ook in de andere categorieën van het dealerbedrijf zijn de dalingen minder stevig dan bij verkoop nieuw. Werkplaats -6,6 procent, Magazijn -7 procent en Overige Activiteiten -7,4 procent. Kijkend naar de totale omzet toont de Branchebarometer een daling van -15,6 procent.

Laagste niveau

De mate waarin het resultaat op aftersales de totale vaste kosten van het dealerbedrijf dekt, de zogenaamde absorptieratio, ligt in het eerste kwartaal van 2013 op 70,5 procent. Over heel 2012 kwam dit getal uit op 70,1 procent. De Branchebarometer laat steevast in de loop van het jaar een neergaande tendens zien in de cijfers (ook in goede economische jaren). In het eerste kwartaal dus al zo’n laag percentage boeken, stemt niet hoopgevend. Dit is opnieuw het laagste niveau sinds jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.