Acea: ambities emissievrij rijden niet realistisch

De ambitie van de Europese Commissie om in 2030 ten minste dertig miljoen emissievrije auto’s op de weg te hebben staat ver af van de huidige realiteit. Met deze waarschuwing stelt directeur-generaal van fabrikantenkoepel Acea Eric-Mark Huitema feitelijk dat de Europese doelstellingen voor het koolstofarm maken van mobiliteit niet gehaald zullen worden.

Uit nieuw onderzoek door Acea blijkt dat van de 243 miljoen personenauto’s op de EU-wegen vorig jaar minder dan 615.000 auto’s emissievrij waren. Dat is ongeveer 0,25 procent van het totale wagenpark. “Om de doelstelling van de Commissie te halen, zouden we in slechts tien jaar een bijna vijftigvoudige toename van emissievrije auto’s op onze wegen moeten zien”, legt Huitema uit.

Laadinfrastructuur

Huitema: “Ondanks de investeringen van de industrie in dergelijke voertuigen en hun groeiende marktaandeel, wordt niet aan alle voorwaarden voldaan om zo’n enorme sprong te maken.” Het ontbreken van een toereikende infrastructuur van laadpalen is er een van. De Europese Commissie stelt zelf dat voor de dertig miljoen emissievrije auto’s zo’n drie miljoen openbare oplaadpunten nodig zullen zijn. Vorig jaar waren er in de hele Europese Unie minder dan 200.000. Nog geen 30.000 hiervan zijn geschikt voor snelladen.

Bovendien zijn de oplaadpunten niet gelijkelijk verdeeld: Nederland, Duitsland, Frankrijk en het VK zijn samen goed voor meer dan 75 procent van de oplaadpunten, maar beslaan gezamenlijk slechts een kwart van de Europese landoppervlakte.

Overstap

Acea is tevens van mening dat consumenten meer moeten worden uitgedaagd om over te stappen op elektrische mobiliteit, onder meer door een hogere prijs voor brandstof en vlootvernieuwingsprogramma’s. Acea wijst erop dat de gemiddelde Europese auto bijna elf jaar oud is. Als gevolg van het koolstofarm maken zullen nieuwe auto’s voor veel Europeanen duurder worden in een tijd waarin ze vanwege de economische impact van Covid-19 minder geld te besteden hebben. Dit dreigt niet alleen de betaalbaarheid van mobiliteit in het gedrang te brengen, maar ook de gemiddelde leeftijd van auto’s op te drijven, waardoor de vernieuwing van het wagenpark wordt vertraagd, aldus Acea.

Webinar

Kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders organiseert op maandag 14 december een gratis webinar over de opkomst van de elektrische auto en de gevolgen daarvan voor de aftermarket. Aanmelden kan via deze link. De impact van de elektrificatie van het wagenpark voor alle stakeholders wordt bovendien uitgebreid geanalyseerd in de EV Monitor 2020, een uitgave van Automotive Insiders en onderzoeksbureau Trend-Rx.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.