Autodelen heeft enorme potentie

Dat was de belangrijkste conclusie die op 5 februari getrokken kon worden bij de presentatie van de eerste editie van de Smart Mobilitymonitor. Die vond plaats tijdens een speciaal aan smart mobility gewijd event van kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders in Bunnik.

Een paar cijfers

De presentatie werd verzorgd door Peter Mulder, namens onderszoeksbureau Improof Research, dat de monitor in samenwerking met Automotive Insiders heeft opgesteld. De monitor kwam tot stand door te kijken naar de acceptatie van smart mobility bij een representatieve groep van tweeduizend Nederlandse consumenten.

De resultaten werden daarbij afgezet tegen een gelijksoortig onderzoek van GfK uit 2015. Die had destijds becijferd dat 3 procent serieuze belangstelling had om de auto te delen met derden. De monitor komt tot 10 à 11 procent. Ritdelen is in dezelfde periode gestegen van 2 tot 11 procent. Peter Mulder: “Er is de afgelopen jaren dus een hele forse groei geweest in de bereidheid om gebruik te maken van nieuwe vormen van mobiliteit. Daar ligt de potentie.”

Bekendheid

Tegenover de toegenomen bereidheid om een auto te delen staat een lage bekendheid van bestaande initiatieven op dat gebied. Zo is een relatief jong initiatief als Swapfiets met een bekendheid van 17 procent al veel populairder dan langer bestaande initiatieven als Snappcar, MyWheels en andere.

Stand van zaken is dat ongeveer 515.000 Nederlanders gebruikmaken van autodelen, maar dat veelal slechts incidenteel doen. Op het totaal is het aantal autodeelkilometers dus nog gering, maar er is dus potentie. Peter Mulder vergeleek het met een hockeystick: de aanloop is heel lang, maar op een bepaald moment gaat het hard.

De Smart Mobilitymonitor kost € 995,- ex btw. Bij aanschaf is desgewenst een persoonlijke toelichting op locatie inbegrepen. Meer informatie is te vinden op de site van Automotive Insiders.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2265 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

  • Avatar
    6 februari 2020 om 23:53
    Permalink

    Dat autodelen een enorme potentie heeft is voor mij een vaststaand gegeven, niet in de laatste plaats omdat autodelen een oplossing kan zijn voor de fiscale bijtellings-problematiek. Zodra het vermijden van fiscale bijtelling door autodelen goed in beeld komt zal het zeer snel gaan groeien. Dat vraagt overigens wel een bereidheid tot koerswijziging van leasemaatschappijen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *