Autonome auto verandert stedelijk toerisme

De universiteiten van Surrey en Oxford hebben onlangs een onderzoek gepubliceerd naar de manier waarop autonoom rijdende auto’s het stedelijk toerisme beïnvloeden. Ze komen daarbij tot de conclusie dat die invloed veel verder gaat dan we geneigd zijn te denken.

De studie ‘Autonomous vehicles and the future of urban tourism’ heeft gekeken naar de impact van de autonoom rijdende auto op de transformatie van de stedelijke ruimte, de opkomst van autonome taxi’s en veranderingen in stedenbezoek en gastvrijheid in het uitgaansleven.

Voors en tegens

Potentiële voordelen van de autonome auto zijn onder meer het afnemen van de verkeersdrukte en uitstoot, eenvoudiger processen voor autoverhuur aan buitenlanders, een afnemende behoefte aan parkeerplekken en goedkopere taxitarieven. Er zijn ook zorgen over de opkomst van de autonoom rijdende auto. Wanneer we meer tijd doorbrengen in de auto, gedurende langere reizen, zullen steden zich als een olievlek blijven uitbreiden en zal de afhankelijkheid van de auto vergroten. Autonome voertuigen zullen de vraag naar openbaar vervoer doen afnemen, wat verlies aan werkgelegenheid met zich mee zal brengen. Ook terrorisme dat zich gefaciliteerd ziet door autonoom rijdende auto’s roept veiligheidsissues op.

Seks in auto’s

Professor Cohen, hoofd toerisme en transport van de universiteit van Surrey: “Deze baanbrekende studie strekt tot voordeel van stadsplanners, beleidsmakers en de toerisme- en gastvrijheidsindustrie. Zij zullen te maken krijgen met zeer uiteenlopende kansen en bedreigingen wanneer autonoom rijdende voertuigen in het komende decennium de markt op zullen komen. De bezoekerseconomie zal gaandeweg veranderen wanneer autonoom rijdende voertuigen ingeburgerd raken. Het zal leiden tot een toekomst waarin hordes kleine autonome voertuigen stedelijke attracties zullen versperren. Stadsbussen verdwijnen mogelijk, snelwegen tussen steden vullen zich ’s nachts met langzaam rijdende autonome voertuigen waar reizigers in overnachten en betaalde seks in rijdende autonome voertuigen wordt een groeiend fenomeen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters