Autonome taxi Daimler en Bosch

Daimler en toeleverancier Bosch werken samen aan de bouw van een autonoom rijdende taxi. Die moet uiterlijk in 2023 op de openbare weg verschijnen, onder meer in Stuttgart en Silicon Valley.

Het voertuig wordt te zijner tijd per smartphone opgeroepen door de klant. Hoogwaardige techniek moet zorgen dat het voertuig zonder brokken zijn weg weet te vinden. Beoogde exploitant is Uber, met wie Daimler ook al samenwerkt. Volgens beide partners levert Bosch de automatisering en de bijbehorende hardware. Dankzij de beoogde synergie moet het voertuig kunnen rijden op het hoogste ADAS-niveau (volledig zonder bestuurder).

Services

Door de handen ineen te slaan, hoopt het autoconcern de torenhoge R&D-kosten te beperken. Ook wil Daimler voorkomen dat men straks weliswaar het voertuig levert maar niet profiteert van de (lucratieve) services. Eerder schatte de Boston Consulting Group de markt van nieuwe, autonoom rijdende voertuigen op 42 miljard dollar rond het jaar 2025.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †