Bandenassociatie pleit voor toegang voertuigdata

De Europese associatie van bandenfabrikanten ETRMA heeft in een nieuw verschenen rapport het belang willen onderstrepen van vrije toegang tot de data vanuit het voertuig en de communicatie met de berijders. ETRMA staat niet alleen in deze lobby, de vrije markt is hier redelijk unaniem over. ETRMA is daarom ook een van de leden van het AFCAR-project waar deze lobby de boventoon voert.

Fazilet Cinaralp, secretaris-generaal van ETRMA is van mening dat Tyre as a Service (TAAS, naar analogie van Mobility as a Service ofwel MAAS) het potentieel heeft de toekomstige mobiliteit vooruit te helpen. Tyre as a Service staat voor servicepakketten die vaak in combinatie gaan met een maandelijkse afrekening en apps voor de gebruikers en/of vlootbeheerders.

“Dit staat of valt met toegang tot de data vanuit het voertuig. We roepen de Europese Commissie op om niet-discriminerende toegang tot die data veilig te stellen. Alleen een echt gelijk speelveld met veilige, industriebrede standaarden zal de Europese burgers in staat stellen te profiteren van de connected car.”

“In deze transitieperiode wordt de volledige automotive keten geconfronteerd met fundamentele vragen rondom een faire en gelijkwaardige toegang tot de voertuigdata. Beleidsmakers zouden innovatie niet moeten beperken. Alleen dan kunnen de volle mogelijkheden van connected cars benut worden”, aldus Cinaralp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *