Brede alliantie datanetwerk in autonome auto

Verschillende grootmachten in de auto-industrie hebben de handen ineengeslagen om een snel datanetwerk voor de autonome auto te ontwikkelen. De ambitie is een standaard te creëren voor alle toekomstige ADAS-voertuigen.

De partners zijn Bosch, Continental, Volkswagen, Nvidia en het Amerikaanse Aquantia, specialist in systemen voor snelle dataoverdracht. Hun gezamenlijk opgerichte bedrijf heet NAV (Networking for Autonomous Vehicles). De onderneming gaat techniek ontwikkelen die in staat is om in nieuwe voertuiggeneraties de gigantische hoeveelheid data te verwerken, afkomstig van sensoren, camera’s, lidars en stuurapparaten.

Resoluties

Volgens toeleverancier Bosch zijn op dit moment twaalf van de zestien grootste autofabrikanten bezig met seriematige toepassing van datanetwerken. Doel is in het jaar 2020 een systeem te hebben dat per seconde 100 megabit aan data kan overdragen. Om echter de volgende stappen te zetten op het gebied van autonoom rijden (niveau 5, auto voert rit volledig zelfstandig uit) moet het allemaal nog veel sneller: vanaf 10 gigabit per seconde. Bijvoorbeeld omdat camera’s nog hogere resoluties aankunnen en nieuwe architectuur van sturingsapparaten zich aandient. De snelheid waarmee auto’s in de toekomst data kunnen uitwisselen en verdelen kennen we volgens Bosch vandaag de dag alleen maar van grote rekencentra.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †