CES legt accent op connected car

De Consumer Electronic Show (CES), die op 7 januari in Las Vegas zijn deuren opent, is uitgegroeid tot één van de ’s werelds grootste autoshows. Daarbij ligt het accent niet zo zeer op het uiterlijk, enkele concept cars uitgezonderd, maar op connectiviteit en autonoom rijden. En op de toekomst van mobiliteit in het algemeen.

Ook biedt de consumentenbeurs toepassingen ten aanzien van augmentend reality (onder andere voor de aftersalesactiviteiten) en virtual reality (voor virtuele proefritten bijvoorbeeld). Dergelijke relatief nieuwe technologieën worden nu ook door de autobranche ingezet.

Andere mobiliteit

Kia introduceert op de CES het Emotive Driving-concept. Aan de hand van een aantal sensoren ‘meet’ de auto de emotionele staat van de instappende berijder of, als het om een autonoom rijdende auto gaat, die van de passagiers. De verlichting en geluidsinstellingen worden vervolgens aangepast op de gemoedstoestand van de mensen. Continental zal op CES zijn visie op de smart city presenteren. Daar spelen car sharing, elektrische mobiliteit en de communicatie tussen vervoersmiddelen en de verkeersinfrastructuur een belangrijke rol. Naar verwachting zal BMW een toekomstige inrichting van het dashboard tonen, waarin een groot aantal functies van de smartphone zullen zijn geïntegreerd. Kortom, op de aanstaande CES tonen auto- en onderdelenfabrikanten, technologiebedrijven en start-ups ‘gezamenlijk’ hun producten, systemen en concepten voor een andere mobiliteit dan vandaag. De kernwoorden zijn daarbij connectiviteit, platformeconomie, data-analyse en datadelen. Het is goed om te zien wat dat brengt, want ook in Europa zijn dat momenteel de belangrijkste onderdelen van de strategie van iedere autofabrikant.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1691 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen