Connectiviteit schudt branche op

Connectiviteit en de verandering van bezit naar gebruik van de auto kunnen de traditionele waardeketen verstoren. De industrie zal zich daaraan moeten aanpassen door nieuwe samenwerkingen te zoeken en zodoende nieuwe mogelijkheden te creëren.

Dat is de slotsom van de negende editie van de aftermarketconferentie die onlangs door de Europese koepelorganisatie van toeleveranciers Clepa werd georganiseerd in Brussel.

Nieuwe spelers

Gevestigde en nieuwe partijen bespraken onder meer nieuwe technologieën in auto’s en de productie van onderdelen, alsook opkomende businessmodellen. Nieuwe vaardigheden en een nieuwe blik op de branche zijn nodig om toekomstige uitdagingen aan te kunnen. “Nieuwe spelers staan klaar om de automotive aftermarket te betreden met nieuwe mobiliteitsconcepten”, waarschuwde president Roberto Vavassori namens Clepa. “Hoewel een echte doorbraak door elektrificatie en connectiviteit niet voor 2025 is te verwachten, is tijd kostbaar en zullen toeleveranciers hun toekomstige posities zo spoedig mogelijk moeten bepalen. Hoewel er nog veel onzeker is, zouden zowel gevestigde partijen als startups een disruptie niet moeten vrezen, maar juist omarmen.”

Oosten is groeimarkt

In het algemeen beoordeelt Clepa de economische vooruitzichten voor de wereldwijde aftermarket als positief. De belangrijkste groei zal echter plaatsvinden in Oost-Europa en Azië. De markt zal minder, maar belangrijker spelers tellen die de digitalisatie zullen aanjagen. Nieuwe platformen zullen naar verwachting een hoofdrol gaan spelen in de onderdelendistributie en bij het toewijzen van werkplaatsactiviteiten aan autobedrijven. De hele automotive industrie zal zich in de ogen van Clepa nog flinke inspanningen moeten getroosten om processen leaner te laten verlopen en mobiliteitsdiensten op basis van voertuigdata te kunnen aanbieden. Connectiviteit staat centraal tijdens het Tweede Nationaal Telematicacongres op 19 april 2018.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 27 maart 2018 om 16:07
    Permalink

    Natuurlijk begrijp ik de kwalificatie “van bezit naar gebruik”, maar niettemin is het een onjuiste aanduiding. Gebruik van de auto is immers niet mogelijk zonder deze auto te bezitten. Bezitten betekent het “ter beschikking hebben” van de auto en dat kan voor lange en voor korte duur, zelfs alleen voor duur van de rit die dan wordt afgelegd. Hoe verkrijg je het bezit? Wel, door te kopen en de eigendom te verwerven of zonder eigenaar te worden door te leasen, te huren of te lenen. Afijn, zoals gezegd, ik begrijp dat “van bezit naar gebruik” goed wordt begrepen, maar wilde toch even nuanceren.

Reacties zijn gesloten.