Cryptomunten halen uit een Tesla

Een Amerikaanse eigenaar van een Tesla Model 3 claimt zijn auto te gebruiken voor delven van cryptomunten. Oftewel hij gebruikt de rekenkracht en de energie van de auto om de complexe rekensommen uit te voeren die beloond worden via cryptomunten. Zijn claim is dat het hem al met al 800 dollar per maand oplevert.

Dat auto’s rijdende computers zijn is een oude stelling maar wel een die steeds meer aan kracht wint. De achter ADAS schuilende componenten leunen sterk op leveranciers die we ook (kunnen) kennen uit de gaming-wereld en de computerwereld. Denk aan merken zoals NVIDIA, dat ook grafische kaarten levert voor computers.

Dergelijke kaarten worden behalve voor games ook gebruikt voor het delven van cryptomunten. Dat delven betekent eigenlijk het uitvoeren van complexe berekeningen die bovendien steeds moeilijker worden. Simpel gezegd: als de complexe som is uitgevoerd, is zo’n digitale cryptomunt gedolven. Ter beloning krijgt de delver een vergoeding, in de vorm van crypto’s.

De betreffende Amerikaan heeft de Tesla gehackt zodat de eigen systemen ook aan het rekenen zijn geslagen om die munten te delven. Om de rekenkracht te vergroten zijn bovendien andere computers toegevoegd. Het lijkt al met al een beetje een omweg om de computers aan de hoofdaccu van een Tesla te knopen en die dan via een Supercharger te laden. Het rendement zou hoger zijn als het direct vanuit het stopcontact gebeurde, zonder verliezen. In dit specifieke geval zou echter ook de rekenkracht van de Tesla zelf actief meewerken, wat de verhouding anders doet uitpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *