Dongel ANWB voorspelt accuproblemen

Nu de temperatuur de komende dagen ’s nachts onder het nulpunt zakt, groeit de kans op accuproblemen. ANWB zegt op basis van actuele autodata die vrijkomen via de ‘connected’ usb-stick in het voertuig te kunnen voorspellen welke accu’s als eerste de geest gaan geven.

De conditie van de batterij valt op afstand uit te lezen door technisch experts van de Wegenwacht, mits de eigenaar gebruikmaakt van de dienst ANWB Connected. Hij of zij wordt dan tijdig benaderd om de accu door te laten meten en desgewenst te vervangen. Het is voor het eerst dat de bond aan de hand van voertuiginformatie over accu’s die ‘in het rood’ staan actief leden gaat bellen om ze te informeren en een vervangend exemplaar aan te bieden.  “Uit ervaring weten we dat een slechte accuconditie, in combinatie met vijf tot zes graden vorst in de nacht van zondag op maandag, de volgende ochtend tot grote uitval zal leiden. Op deze manier kunnen we dat deels voorkomen en de hectiek beperken”, zegt woordvoerder Markus van Tol.

Zevenhonderd accu’s

Bij een paar graden vorst moet de Wegenwacht dagelijks honderden accu’s vervangen door heel Nederland. Bij strenge vorst loopt dat aantal soms op tot zevenhonderd accu’s per dag. Voor de komende dagen is overigens maximaal ‘matige vorst’ voorspeld. Gemiddeld is ongeveer een kwart van de door ANWB verleende pechhulp accugerelateerd. Bij kou loopt dat op tot zo’n veertig procent. Het aantal pechmeldingen verdubbelt hierdoor van 3500 op een reguliere dag naar meer dan zesduizend pechgevallen op koude dagen.

Noodloop

De bond verwacht in de toekomst nog meer storingen door middel van connectiviteit te kunnen voorspellen én voorkomen. Het roetfilter en de dynamo staan bovenop de lijst, gezien de langzaam verlopende achteruitgang. “Je wil liever tijdig voorspellen, zodat je iets kunt ondernemen, dan dat je auto ineens onderweg in noodloop gaat”, zegt de woordvoerder. Nog onduidelijk is wanneer deze “sluipende storingen” deel gaan uitmaken van de dienst. ANWB Connected is gemiddeld beoordeeld met een 7,5 voor klanttevredenheid, afkomstig van 130 gebruikers.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †