‘Elektrisch rijden breekt door in 2020’

56 procent van de Nederlanders overweegt om op termijn een elektrische auto aan te schaffen. Een jaar eerder was dat nog 42 procent.

Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor van ANWB. Het is voor de derde keer dat de consumentenorganisatie de monitor publiceert.

Ook de groep Nederlanders die concrete plannen heeft om een elektrische auto te kopen (binnen twee jaar) groeit ieder jaar en bedraagt nu 5 procent van de ondervraagden. De hoge aanschafprijs wil die intentie echter nogal eens doorkruisen.

Omslag

ANWB verwacht dat in 2020 een omslag te zien zal zijn, omdat een aantal fabrikanten volgend jaar met goedkopere modellen op de markt komt. Het aanbod aan modellen onder de 50.000 euro is in 2019 gestegen van 18 naar 22. De gemiddelde actieradius nam toe tot 269 kilometer. In totaal zijn er nu 77.392 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Dat waren er 35.965 vorig jaar.

Wat de omslag bovendien zal bewerkstelligen is de aanschafsubsidie die in de maak is en waarvan de hoogte nog niet bekend is. Een dergelijke subsidie moet het verschil in aanschaf tussen een elektrische auto en een auto met verbrandingsmotor kleiner maken.

Dergelijke overheidsmaatregelen zijn op dit moment nog bij veel Nederlanders onbekend. Zo weet slechts 18 procent van de Nederlanders dat er voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting betaald hoeft te worden. 30 procent is bekend met de aanschafsubsidie voor elektrische voertuigen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.