Keyless entry: gestolen binnen 10 seconden

Diefstal van een moderne auto met keyless entry blijft een hoofdpijndossier voor menige autofabrikant. Recent onderzoek door het Britse magazine What Car? toont aan dat het voor kwaadwillenden nog steeds makkelijk is om het digitale slot te kraken en weg te rijden.

De redactie testte zeven verschillende actuele modellen, stuk voor stuk voorzien van keyless entry en bijbehorende starttechniek. Ingehuurde veiligheidsexperts zaten binnen luttele seconden op de bestuurdersstoel en kort daarop onderweg.

Ambachtelijk

Onder de kop ‘Gone in 10 seconds’ (een knipoog naar de beroemde film ‘Gone in 6o seconds’) maakt het blad de balans anno 2019 op. Daarbij verbleekt de ambachtelijk te werk gaande dief uit de film (portier openen met een ijzerdraad, kabels doorverbinden). De ‘toppers’ van nu zijn de Audi TT RS en de DS3 Crossback Ultra Prestige: van beide voertuigen wist de ingehuurde dief binnen vijf seconden het portier te openen, om na nog eens vijf seconden te starten.

Pikant detail is bij de Audi dat het de inbreker niet lukte om binnen te komen en te vertrekken wanneer de Advanced Key was uitgeschakeld. Pas na activering van deze accessoire ging het wél. Bij de DS3 was uitsluitend sprake van de standaardsleutel. Ook de onlangs geïntroduceerde nieuwe Land Rover Discovery Sport kan snel van de oprit verdwenen zijn: binnen dertig seconden.

Wapenwedloop

Er is sprake van een wapenwedloop, constateert Whar Car? Het aantal autodiefstallen in Engeland en Wales is in geen acht jaar zo hoog geweest: 106.000 in 2018. Criminelen met gespecialiseerde elektronica vangen het draadloze sleutelsignaal op en koppelen het aan een eigen, nabij hulpmiddel. Op zichzelf geen nieuws – de werkwijze is al enige tijd bekend. Wel opmerkelijk is dat in de verstreken periode op industrieniveau kennelijk weinig is verbeterd. “Het is van de gekke”, vindt het magazine, “dat sommige autofabrikanten sleutelloze systemen hebben geïntroduceerd die nog niet in de buurt komen van de traditionele alternatieven die ze hebben vervangen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.