Nederland blijft voorloper autonoom rijden

Na Singapore is Nederland nog altijd het best voorbereid op de komst van de autonoom rijdende auto. Dat is de belangrijkste conclusie uit de 2020 Autonomous Vehicles Readiness Index van KPMG. Hierin wordt van dertig landen bekeken in hoeverre zij klaar zijn voor de komst van de zelfrijdende auto.

In de index van vorig jaar stond Nederland nog op de eerste plaats en was Singapore tweede. Singapore heeft echter belangrijke stappen gezet op het gebied van autonoom rijden. Zo is maar liefst 10 procent van het wegennet toegankelijk voor testen met autonoom rijdende voertuigen.

Redenen dat Nederland na Singapore het best is voorbereid voor autonoom rijdende voertuigen zijn onder meer het hoge aantal laadpunten per hoofd van de bevolking en een hoge kwaliteit van het wegennet. Dankzij een veelheid aan testprojecten woont 81 procent van de bevolking in de buurt van een testtraject. Desondanks brachten tests met truck platooning in 2019 tekorten aan het licht in het te allen tijde connected houden van de trucks. Wel zijn er in 2019 meer smart road-functies in gebruik genomen, zoals verkeerslichten die hun status draadloos naar autonoom rijdende voertuigen sturen.

Innovaties

Toch denkt Stijn de Groen, Lead for Mobility 2030 en strategieconsultant bij KPMG, niet dat Nederland uiteindelijk het land zal zijn waar autonome voertuigen het eerste zullen worden geïntroduceerd. “Nederland heeft een kwalitatief hoogwaardige, maar relatief kleine industrie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van autonome voertuigen en benodigde technologie. De innovaties op dit vlak zullen eerder uit Israël, de Verenigde Staten of Japan komen. Deze landen scoren nu al hoog op het vlak van technologie en innovatie, en zullen bij verdere stimulering op de andere drie pijlers, zoals beleid en regelgeving, maar ook door investeringen in infrastructuur, verder op de index omhoog klimmen.”

De volledige 2020 Autonomous Vehicles Readiness Index is te downloaden via de website van KPMG.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.