UPDATED! Omzet Fastned plust 63 procent in H1 2021

Fastned heeft in het eerste halfjaar van 2021 de aan laden gerelateerde omzet met 63 procent zien stijgen ten opzichte van de eerste helft van 2020. De operationele EBITDA steeg zelfs met 129 procent.

Dat maakt de exploitant van snellaadstations voor elektrische voertuigen bekend, die in de eerste helft van 2021 twaalf nieuwe stations opende. In juli werden nog eens vijf stations geopend, zodat het totaal op 148 stations komt.

Ondanks de gegroeide omzet wordt er netto nog altijd geen winst gemaakt. Fastned stelt dat de 7,7 miljoen euro netto verlies over het eerste halfjaar van 2021 in lijn is met de verwachtingen rondom de adaptatie van elektrisch rijden en daarnaast wordt beïnvloed door de anti-coronamaatregelen.

Rekenvoorbeeld

Pakken we de cijfers erbij, dan blijkt direct waarom de winstgevendheid nog uitblijft. Immers, met 417.000 laadsessies op 310 locaties in een halfjaar tijd komen we op een gemiddelde van 7,4 laadsessies per dag per locatie. Daarmee zijn de laadpalen van Fastned vaker niet bezet dan wel.

In een reactie laat Niels Korthals Altes weten dat deze berekening klopt. “Met gemiddeld iets meer dan 20 minuten per sessie is er maximaal rond 2,5 uur bezetting (afhankelijk van de overlap van sessies). Dat is dan in H1 2021, met gemiddeld rond 1 procent EV-penetratie en lockdowns. Day One dus nog voor deze markt, die exponentieel groeit.”

Opschalen

Niels Korthals Altes zal overigens aan het eind van dit jaar Fastned verlaten. Ceo Michiel Langezaal bedankt hem bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers voor zijn inzet: “We hebben veel vooruitgang geboekt in de eerste helft van 2021, onder andere door het aannemen van een groot aantal geweldige mensen waarmee we de organisatie hebben versterkt en het bouwtempo hebben kunnen opvoeren.  Het is een dynamische omgeving, maar ook een waardoor mijn goede vriend en collega Niels heeft besloten dat het voor hem tijd is om verder te gaan, aangezien de start-up fase meer zijn ding is dan de scale-up fase. Ik kijk met dankbaarheid en bewondering terug op wat hij bij Fastned heeft bereikt en zal hem oprecht missen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3512 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.