Er bestaat onder automobilisten nog veel wantrouwen jegens de autonome auto. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek door TÜV Rheinland.

Met name de vraag of en in hoeverre zo’n voertuig écht veiliger is dan de niet-autonome, speelt een rol. Menigeen toont zich sceptisch. Zo zou ruim drie van de vier ondervraagden zich pas láten rijden als ze bij een noodsituatie zelf de regie kunnen overnemen. Iets meer dan de helft van de Duitsers zou pas een autonome auto kopen als ze altijd zelf kunnen bepalen wie er stuurt.

Cybercrime

Bedenkingen zijn er verder ten aanzien van de data in connected cars. Is straks het voertuig in alle opzichten de regisseur? Kan bijvoorbeeld de overheid meelezen waarheen de ritten voeren? Is de auto afdoende beveiligd tegen cybercrime, om hackers of terroristen buiten te houden? Ook de nog onbeantwoorde vraag wie te zijner tijd bij ingeschakelde autopilot verantwoordelijk is als er toch een ongeval plaatsvindt – eigenaar, bestuurder, fabrikant? – houdt menige bestuurder sceptisch.

Menselijke fouten

In een reactie plaatst TÜV als kanttekening dat menselijke fouten aanmerkelijk vaker dan technische manco’s leiden tot een ongeval. Feitelijk is er dan ook geen argument om wantrouwend te zijn tegenover ADAS-voertuigen. De uitkomsten zijn gebaseerd op een enquête onder automobilisten in Duitsland, China en de VS (duizend per land).
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
12 mei 2025
Derks Bedrijfswagens neemt Autoschade Bert Verweijen over
12 mei 2025
Met korting naar Nationaal Automotive Congres
12 mei 2025
KwikFit-oprichter Tom Farmer overleden
12 mei 2025
Schade door wasstraat. Wie betaalt?
9 mei 2025
Lichter staal van Tata Steel
9 mei 2025
Athlon introduceert slim laden
Meest bekeken berichten
Recente reacties