Reiziger vertrouwt zelfrijdende Parkshuttle

Hij mag er misschien niet sexy uitzien, maar de autonoom rijdende Parkshuttle tussen bedrijventerrein Rivium en station Kralingse Zoom in Capelle aan den IJssel heeft wél mooi het vertrouwen van de reiziger gewonnen.

parkshuttleLaat dat nou net dé factor zijn die voor het grote publiek moet kloppen, wil men überhaupt met autonoom OV willen reizen. De duim omhoog blijkt uit kwantitatief onderzoek onder 109 gebruikers. Liefst negen van de tien respondenten beoordelen het gebruiksgemak van de Parkshuttle positief. Daarbij bleek vooral de factor betrouwbaarheid zwaar mee te tellen. Vier van de vijf  respondenten gaven aan het systeem betrouwbaar te vinden, wat met name bepaald wordt door de punctualiteit en de frequentie van het rijden.

Reistijd

Het onderzoek spitste zich toe op zeven operationele factoren van de Parkshuttle: veiligheid en beveiliging, betrouwbaarheid, reistijd, informatievoorziening, prijzen en betaalsysteem, comfort en integratie in het OV-netwerk. Doel was te bepalen welke van deze operationele factoren het gebruiksgemak van het systeem beïnvloeden. Het onderzoek kan volgens Robbert Lohmann, CCO van 2getthere (ontwikkelaar van de shuttles) worden gebruikt bij de inrichting van toekomstige autonome OV-systemen. Volgens hem wordt de toekomst alleen maar beter. “We rijden nu nog met weliswaar goed onderhouden, maar toch vijftien jaar oude autonome voertuigen. Met de aanstaande introductie van de nieuwe derde generatie shuttles zal de betrouwbaarheid verder toenemen, en het ervaren gebruiksgemak dus alleen maar verder stijgen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †