Rekenkracht

De auto-industrie heeft een tekort aan halfgeleiders, wat zorgt voor grote vertragingen bij het uitleveren van auto’s aan de consument. Hierdoor stagneert ook de inkomstenstroom, met name voor dealers. Dat auto’s voor hun prestaties tegenwoordig grotendeels afhankelijk zijn van software is geen nieuws; de metafoor van de auto als een rijdende iPad is ook alweer tien jaar oud en dan staan we nog maar aan het begin van die trend. Auto’s hebben op de middellange termijn nog veel meer rekenkracht nodig en daarvoor zijn (nog meer) chips onmisbaar. Het zal niet lang meer duren of auto’s worden straks gewaardeerd naar rekenkracht in plaats van naar paardenkracht.

De Europese auto-industrie zou er wel bij varen als er een Europese halfgeleiderindustrie wordt opgezet die in de vraag naar chips kan voorzien. De afhankelijkheid van zowel de VS als Azië wordt door Europese politici steeds vaker als een potentieel probleem gezien. De oorlog in Oekraïne versterkt die visie. Werd Donald Trump met zijn slogan ‘America First’ aanvankelijk uitgelachen, inmiddels is ‘Europe First’ het nieuwe adagium in Brussel.

Een eigen chipsindustrie uit de grond stampen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarschijnlijk is het niet eens mogelijk zonder de participatie van fabrikanten uit de VS, Korea of Taiwan. Bovendien hebben die nieuw op te zetten fabrieken machines nodig en daarvan is het aantal aanbieders minimaal. De orderboeken van het handjevol producenten – denk aan ASML in ons land – zitten voor de komende jaren vol.

Terug naar de auto. Dat de auto steeds afhankelijker wordt van software en halfgeleiders is niet alleen een belangrijke factor voor de productieketen en de verkoopkanalen; ook de aftersales zal hier klaar voor moeten zijn. Werkplaatsen moeten voorbereid zijn op het omgaan met allerlei datastromen, met concepten voor predictive maintenance, met over the air-functionaliteiten, met ADAS en met externe partijen (lees: fabrikanten) die in de cloud continu diagnoses uit gaan voeren, nog voordat de klant de werkplaats heeft bezocht. In die werkplaatsen van morgen zal, nog los van de elektrificatie, het aantal digitale competenties sterk moeten toenemen. Ook werkplaatsmedewerkers zullen dus op hun rekenkracht worden beoordeeld.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1805 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.