Technologie Volvo grijpt in bij vermoeidheid

Volvo introduceert technologie die voertuigen volledig tot stilstand kan brengen als de bestuurder in ernstige mate is afgeleid.

Eerder al maakte Volvo bekend dat het de topsnelheid van nieuwe modellen wil begrenzen tot 180 kilometer per uur. Ook deze aanpassing is bedoeld om het uiteindelijke doel van Volvo te bereiken: geen dodelijke slachtoffers meer in het verkeer.

Camera’s en sensors

Door camera’s en sensors in de auto te installeren zijn veiligheidssystemen in staat de bestuurder in de gaten te houden. Deze systemen kunnen vervolgens ingrijpen wanneer de bestuurder afgeleid is en niet reageert op waarschuwingssignalen. Het veiligheidssysteem kan de snelheid van de auto verlagen, een verzoek om hulp aan Volvo on Call te versturen en uiteindelijk de auto tot stilstand brengen en parkeren. Wat deze camera’s en sensors bijvoorbeeld kunnen detecteren is of een bestuurder gedurende langere tijd niet actief stuurt, zijn ogen gesloten houdt of niet op de weg richt voor langere periodes, extreem slingeren en bijzonder trage reacties. De eerste modellen die met dergelijke camera’s zijn uitgerust komen begin 2020 op de markt. Later maakt Volvo bekend om hoeveel camera’s het gaat en de plaats waar ze in het interieur gemonteerd worden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters