Test met autonome Renault in Rouen

In de Noord-Franse stad Rouen is een test van start gegaan met on-demand, autonoom rijdende deelauto’s van Renault. Hiermee worden ervaringen opgedaan met autonoom rijdende voertuigen op de openbare weg. De dienst is vanaf september 2018 beschikbaar voor het publiek.

Voor de test wordt gebruikgemaakt van vier autonoom rijdende Renaults Zoe en een i-Cristal personenbusje. Het doel is om een mobiliteitsoplossing te bieden in een gebied waar het gewone openbaar vervoer tekortschiet. Het gaat dan met name om het begin en het einde van een reis.

Hoe het werkt

Gebruikers van het mobiliteitsconcept kunnen een voertuig bestellen vanaf hun smartphone-app. De voertuigen die aan de test meedoen rijden op drie routes van tien kilometer. Er zijn onderweg zeventien stops die aansluiting bieden op het openbaar vervoer van Rouen.

Zoe

De Renaults Zoe zijn uitgerust met autonome systemen, ontwikkeld door Transdev en Renault. De i-Cristal is ontwikkeld door Transdev en Lohr. In de test zijn allerlei variabelen opgenomen die zich in het normale verkeer ook voordoen. Te denken valt aan overige voertuigen, kruisingen, rotondes en uitritten. Na de testperiode moet in september de dienst ter beschikking zijn van het publiek, onder voorbehoud van de benodigde toestemmingen. Vervolgens loopt het project tot december 2019.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters